ceremonail cacao, ceremoniële cacao

Van cacao kom je niet aan!

Als diëtist hoor ik best vaak dat cliënten geen chocolade durven te eten omdat ze ervan aankomen. Vaak denken mensen ook dat je van één product al kan aankomen, maar dat is een fabel. Het gaat er namelijk om hoe jouw algehele eetpatroon eruitziet. In deze blog ga ik het met je hebben waarom je van goede cacao niet aankomt en het jou zelfs kan helpen met afvallen.

Veel mensen zien chocolade als een ‘guilty pleasure’, wat ik een zeer jammere misvatting over cacao vindt, want ceremoniële cacao is een hele gezonde cacao drank die jij dagelijks kan drinken en je zeker niet dik van wordt!

Ik hoor deze vraag regelmatig: "Ik vind je cacao heerlijk Anne, maar kom ik er ook van aan?

Ik heb geprobeerd dit allemaal op te splitsen in enkele mee neem feiten, voornamelijk in de hoop dat ik jouw beeld over cacao over aankomen kan veranderen!

1. Je komt niet van één product aan!

Wat ik in het begin al zei, het gaat om je totale energie inname en verbruik gedurende de dag of je aankomt of niet. Je kunt écht niet van 1 product aankomen wat veel mensen nog steeds denken, dit komt voornamelijk door de biljoenen industrie van de dieetcultuur. Maar goed, sommige voedingsmiddelen helpen je wél om meer verzadigd te raken en minder gravings te krijgen, waardoor je af kunt vallen of op gewicht blijft.

2. Een kopje cacao kan gelijk zijn aan een latte, cappuccino of een andere koffie met melk.

Als je een latte-, flat white- of cappuccinodrinker bent, zal je calorie-inname per kopje vrijwel hetzelfde zijn als de hoeveelheid calorieën in een dagelijkse dosis cacao, bereid met een scheutje havermelk en een theelepel of twee honing. Het ligt er natuurlijk wel aan hoeveel cacao, honing/agave siroop en melk je gebruikt.

 3. Cacao is een eetlustonderdrukker.

Zelf drink ik mijn cacao vaak tussen 10 en 12 of tussen 3 en 5, ik drink het vaak als ‘tussendoortje’ en geeft me dan ook genoeg energie en voeding om door te kunnen. Mijn eetlust en zoete trek is na een cacaotje helemaal weg en ik krijg er fijne en stabiele energie voor terug. Het blijkt dat hier ook wetenschap achter zit. Hoewel er meer onderzoek naar gedaan moet worden, zijn er zeker al mooie studies met resultaten, bijvoorbeeld:

  •  Een systematische review en meta-analyse gepubliceerd in het tijdschrift "Nutrients" in 2019 analyseerde de effecten van cacaoconsumptie op de eetlust, voedselinname en lichaamsgewicht. De beoordeling omvatte 12 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken en ontdekte dat cacaoconsumptie in sommige onderzoeken werd geassocieerd met verminderde eetlust en voedselinname, evenals een verminderd lichaamsgewicht en body mass index (BMI).
  • Er is een hormoon dat ons lichaam produceert, ghrelin genaamd, dat onze eetlust verhoogt. Een recente studie in Nederland toonde aan dat pure chocolade en natuurlijk pure cacao het ghrelinegehalte verlaagde, waardoor onze eetlust verminderde. Cacao produceert ook serotonine, wat wordt beschouwd als een krachtige eetlustremmer.

 

  •  Een onderzoek van 1000 mannen en vrouwen heeft als conclusie dat mensen die regelmatig chocolade consumeren, slanker zijn dan de mensen die dat niet doen. Het verschil tussen mensen die wel en de mensen die niet regelmatig chocolade aten, was klein, maar significant. En dat terwijl de mensen chocolade aten zelden minder en vaak zelfs meer calorieen nuttigden dan dan mensen die geen chocolade aten.  Maar hoe vraag je je dan af? Chocolade doet onze stofwisseling namelijk god en zorgt er zo voor dat we per calorie minder vet opslaan. Dus de calorieën die we met chocolade binnen krijgen, worden als het ware direct gecompenseerd door het goede effect dat chocolade op de stofwisseling heeft. bron: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1108800

 

  •   Uit een wetenschappelijk onderzoek bleek bijvoorbeeld dat 'volwassenen die vaker chocolade consumeerden een lagere BMI hadden'. Een andere studie concludeerde dat 'consumptie van chocolade met een hoog cacaogehalte het succes van afslankdiëten aanzienlijk kan vergroten'. Die tweede studie gebruikte pure chocolade met minstens 81% cacao. En dat is de doorsluiter. Het is de cacao (of cacao om precies te zijn) dat het cruciale element is. Zelfs alleen het ruiken van chocolade kan je eetlust verminderen!

 

  • Een studie gepubliceerd in het tijdschrift "Nutrition" in 2011 onderzocht de effecten van pure chocoladeconsumptie op de eetlust en energie-inname. Uit de studie bleek dat het consumeren van pure chocolade met een hoog percentage cacao (85%) de honger aanzienlijk verminderde en de verzadiging verhoogde in vergelijking met het consumeren van melkchocolade. De auteurs suggereerden dat het eetlustremende effect van pure chocolade te wijten kan zijn aan de aanwezigheid van bioactieve verbindingen zoals flavanolen, die overvloedig aanwezig zijn in cacao.
    bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23455041/

 

  • Een andere studie gepubliceerd in het "International Journal of Obesity" in 2013 onderzocht de effecten van het consumeren van een cacaohoudende drank op de eetlust en voedselinname bij volwassenen met overgewicht en obesitas. Uit de studie bleek dat het consumeren van de cacaobevattende drank de eetlust verminderde en de verzadiging verhoogde, wat leidde tot een afname van de totale voedselinname.

 

4. Cacao is niet verslavend én je hebt er ook niet elke keer meer van nodig heb de effecten ervan te ervaren.

Koffie is totaal anders dan cacao, waarbij ik na koffie zo een tweede kopje kan nemen is dat niet na cacao. Na mijn ochtendcacao voel ik me tevreden. In feite heb ik even geen zin in eten, en hoewel ik ook cacao in de middag drink, komt het nooit uit een gevoel van 'nood', maar eerder uit een gevoel dat je je lichaam wat wilt geven uit liefde. Ik heb geen wetenschap voor deze - ik nodig je uit om deze zelf uit te testen ;). Stel jij drinkt op moment nog veel koffie, dan wordt jouw tolerantie steeds hoger om hetzelfde effect te ervaren, dat is niet bij ceremoniële cacao!

6. Cacao helpt ons met training en herstel.

Cacao is een fantastische pre óf post workout. Een volledig natuurlijk supplement dat ons uithoudingsvermogen verhoogt, de prestaties verbetert en ons helpt herstellen. Het unieke stimulerende middel van cacao, theobromine, verwijdt onze bloedvaten, waardoor het bloed vrijer door het lichaam stroomt. Dit helpt glad spierweefsel te ontspannen, wat resulteert in een sneller herstel en gelukkiger spieren. De halfwaardetijd van theobromine is ook anders dan cafeïne - waar cafeïne de neiging heeft om te resulteren in een intense buzz en vervolgens een crash, geeft cacao een zachtere, aangenamere stimulatie, die langer duurt, en ons niet op dezelfde manier lijkt te laten vallen als koffie.

Het mineraalgehalte van cacao maakt het ook een ideale trainingsmetgezel. Mineralen zijn de sleutel tot zelfs de meest elementaire cellulaire functies, en zijn nog meer nodig tijdens intensieve oefeningen. Cacao heeft grote hoeveelheden ijzer, zink en magnesium, die allemaal een essentiële rol spelen in de elementaire metabole functie, en bekende ingrediënten zijn in pre-workout supplementen

Enkele studies:

  • Uit een studie gepubliceerd in het "Journal of the International Society of Sports Nutrition" in 2015 bleek dat het nuttigen van een cacaodrank 90 minuten voor de training de uithoudingsvermogensprestaties verbeterde en de vetoxidatie bij getrainde fietsers verhoogde.
  • Uit een andere studie die in 2017 in het "Journal of Strength and Conditioning Research" werd gepubliceerd, bleek dat het consumeren van een cacao-extractsupplement voor zes weken de spierfunctie verbeterde en oxidatieve stress bij recreatieve atleten verminderde.
  • Cafeïne, dat van nature aanwezig is in cacao, is een bekend stimulerend middel dat de trainingsprestaties kan verbeteren door de waargenomen inspanning te verminderen en het uithoudingsvermogen te vergroten.
  • Bovendien kunnen de flavonolen in cacao ontstekingsremmende en antioxiderende effecten hebben die mogelijk kunnen helpen bij het herstel van inspanning en spierpijn kunnen verminderen.

 
Dus... zal cacao me dik maken?

Zoals met alles, is matiging de sleutel. Echter, gezien de eetlustremmers van cacao, het stimuleren van het metabolisme, het ondersteunen van de training, in combinatie met de redundantie van de gedateerde bewering dat het eten van vet ons dik maakt, zouden we ons nog minder zorgen moeten maken over cacao die ons dik maakt dan onze ochtend latte.

 

 

 

Terug naar blog